EU:ssa valmistellaan lakiuudistusta, jolla rajoitetaan kaikkien niidenkin PFAS-yhdisteiden käyttöä, joita ei vielä tähän mennessä rajoitettu. Tämä merkittävä lakimuutos astunee voimaan vuoden 2025 lopulla. Tämän jälkeen kaikkien fluoria sisältävien sammutusvaahtojen käyttö loppuu. Vaahtonesteen vaihdossa fluorillisesta fluorivapaaseen tulee huomioida useita asioita ja kokonaisuuksia. Ns. rebound-efekti on yksi kriittinen huomioitava asia.

Mikä rebound?

Rebound tarkoittaa, että alun perin fluorivapaa ja säädöstenmukainen vaahtoneste saastuu ajan myötä laitteiston sisäpinnoilta vapautuneilla PFAS-yhdisteillä. Tällainen saastuminen voi tapahtua, kun järjestelmissä, joissa on aiemmin käytetty PFAS-pohjaisia vaahtonesteitä, vaihdetaan fluorivapaisiin vaahtoihin ilman perusteellista puhdistusta. Järjestelmän sisäpintojen sisään jääneet PFAS-jäämät voivat vähitellen tihkua uuteen vaahtonesteeseen, mikä voi johtaa ei-toivottuihin ympäristövaikutuksiin sekä muuttaa vaahtonesteen REACH-vaatimusten vastaiseksi tai jopa POP-jätteeksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että ennen fluorivapaan vaahtonesteen käyttöönottoa järjestelmät puhdistetaan perusteellisesti, jotta rebound-efekti voidaan minimoida.

PFAS-yhdisteitä sisältävä vaahtoneste muodostaa vesitiiviin ja öljynpitävän, kiteisen kerroksen sammutusjärjestelmien sisäpinnoille. Tämä kerros ei irtoa perinteisellä vesipesulla. Riittämättömästi puhdistetusta järjestelmästä liukenee ajan kanssa PFAS-jäämiä uuteen, fluorivapaaseen vaahtonesteeseen. Sammutusjärjestelmistä, jotka on pyritty puhdistamaan PFAS-yhdisteistä kaksoishuuhtelulla, on mitattu jopa 1,6 g/l pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Tämä on huomattavasti (1600 x) suurempi kuin ECHA:n hiljattain ehdottama raja-arvo 1 mg/l , sekä merkittävästi suurempi kuin C8-standardit < 25 µg/l PFOA:a ja 1 mg/l sen prekursoreita.

Suomessakin on jo nyt esimerkkejä tapauksista, joissa riittämättömästi puhdistettu sammutusjärjestelmä on ajan kuluessa saastuttanut fluorivapaan vaahdon POP- tai REACH-asetuksen raja-arvojen yli. Uudesta fluorivapaasta vaahdosta on siis tullut säädöstenvastaista tai jopa POP-jätettä. Yhteistyökumppanimme ProDeconin puhdistusprosessi on suunniteltu liuottamaan, absorboimaan ja poistamaan järjestelmään kertyneet PFAS-kerrokset niin, että puhdas todellakin on puhdas – myös tulevaisuudessa.

    Ota yhteyttä