Usein kysyttyä
PFAS - Useimmin kysytyt kysymykset
Mitä ovat PFAS-yhdisteet?
Miksi PFAS-yhdisteiden käyttöä rajoitetaan?
PFAS-yhdisteet ovat erittäin pysyviä yhdisteitä, joista monet voivat biokertyä ihmisiin, eläimiin ja kasveihin. Tämän vuoksi niitä kutsutaan usein ”ikuisuuskemikaaleiksi”. PFAS-yhdisteiden pysyvyys ja mahdolliset terveysvaikutukset ovat herättäneet huolta, ja siksi niiden käyttöä onkin jo rajoitettu tai kielletty. Niistä harvoista PFAS-yhdisteistä, jotka ovat hyvin tutkittuja, useimpia pidetään myrkyllisinä. Osa PFAS-yhdisteistä on luokiteltu EU:n REACH-asetuksessa (EY) 1907/2006 pysyviksi, biokerääntyviksi ja myrkyllisiksi (PBT) sekä erittäin pysyviksi ja erittäin biokerääntyviksi (vPvB).
Lainsäädäntöä ja rajoituksia päivitettiin 19.9.2024 PFHxA-yhdisteiden osalta, ja fluorattujen kalvovaahtojen käytöstä luovutaan lopulta kokonaan.
PFOS, PFOA, PFHxS... Mitä eroa näillä on?
Syvällisemmän katsauksen löydät esimerkiksi Syken PFAS-tietopaketista.
Saako PFAS-yhdisteitä sisältäviä vaahtoja käyttää tällä hetkellä / Miten niitä on rajoitettu?
Osaa PFAS-yhdisteistä on jo rajoitettu kansainvälisesti Tukholman sopimuksella, ja EU:ssa tämä on toimeenpantu POP-asetuksella.
PFOS
PFOS, sen suolat ja PFOS:n kanssa samankaltaiset yhdisteet on luokiteltu erittäin pysyviksi ja erittäin biokerääntyviksi. Niiden käyttö kiellettiin EU:ssa osana Tukholman sopimusta vuonna 2009, ja PFOS-yhdisteitä sisältävien vaahtonesteiden käyttö kiellettiin vuonna 2011.
PFOA
PFOA, sen suolat eivät saa ylittää sammutusvaahdoissa 25 ppb pitoisuutta, ja PFOA:n kanssa samankaltaiset yhdisteet 1000 ppb pitoisuutta 4.7.2025 asti (tämä aikaraja tulee todennäköisesti siirtymään). Tällä hetkellä nämä raja-arvot ylittäviä vaahtoja saa käyttää enää ainoastaan B-paloissa edellyttäen, että kaikki sammutusvesi voidaan kerätä talteen, ja heinäkuun 2025 jälkeen ei ollenkaan.
C9-C14-hiiliketjuihin perustuvat PFCA-yhdisteet
Fluoripitoisten vaahtojen C9-C14-hiiliketjuihin perustuvat PFCA:t ja niiden suolat eivät saa ylittää 25 ppb pitoisuutta, ja niiden kanssa samankaltaisten yhdisteiden yhteispitoisuutta 260 ppb. Poikkeus sallii vaahtonesteiden käytön 4.7.2025 asti seuraavasti:
– vain jo valmiiksi ”asennetut” vaahdot
– ei myyntiä vuoden 2023 jälkeen
– saa käyttää ainoastaan B-luokan paloissa
– 1.1.2023 eteenpäin ainoastaan kohteissa, joissa kaikki sammutusvesi voidaan kerätä talteen 100%.
PFHxA
KOMISSION ASETUS (EU) 2024/2462, annettu 19. päivänä syyskuuta 2024, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1907/2006 olevan liitteen XVII muuttamisesta siltä osin kuin on kyse undekafluoriheksaanihaposta (PFHxA), sen suoloista ja PFHxA:n kanssa samankaltaisista aineista:
”10.4.2026 lähtien PFHxA-yhdisteitä ei saa saattaa markkinoille tai käyttää pitoisuutena, joka on yhtä suuri tai suurempi kuin 25 ppb PFHxA:n ja sen suolojen yhteenlasketun pitoisuuden osalta tai 1 000 ppb PFHxA:n kanssa samankaltaisten aineiden yhteenlasketun pitoisuuden osalta seuraavissa:
a) sammutusvaahdot ja sammutusvaahtotiivisteet koulutusta ja testausta varten, paitsi kun kyseessä on sammutusjärjestelmien toiminnallinen testaus edellyttäen, että päästöt eristetään;
b) pelastuslaitoksille tarkoitetut sammutusvaahdot ja sammutusvaahtotiivisteet, paitsi jos pelastuslaitos osallistuu teollisten tulipalojen sammuttamiseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/18/EU (*) soveltamisalaan kuuluvissa tuotantolaitoksissa ja käyttää vaahtoja ja varusteita ainoastaan tähän tarkoitukseen.
10.10.2029 lähtien PFHxA-yhdisteitä ei saa saattaa markkinoille tai käyttää siviili-ilmailua (siviililentoasemat mukaan luettuna) varten tarkoitetuissa sammutusvaahdoissa tai sammutusvaahtotiivisteissä pitoisuutena, joka on yhtä suuri tai suurempi kuin 25 ppb PFHxA:n ja sen suolojen yhteenlasketun pitoisuuden osalta tai 1 000 ppb PFHxA:n kanssa samankaltaisten aineiden yhteenlasketun pitoisuuden osalta.”
Mitä lainsäädännöllisiä muutoksia on vielä tulossa?
Merkittävin PFAS-yhdisteitä koskeva lakimuutos on käsittelyssä tällä hetkellä ja astunee voimaan lähikuukausina. Tällä lakimuutoksella on tarkoitus rajoittaa kaikkien jäljelle jääneiden PFAS-yhdisteitä sisältävien sammutusvaahtojen käyttöä niin, että niiden käytöstä luovutaan pikkuhiljaa erillisten (todennäköisesti seuraavien) siirtymäaikojen mukaisesti:
– 18 kuukautta palokuntien koulutuksiin ja vaahtojen testaamiseen
– 36 kuukautta merenkulku
– 60 kuukautta käsisammuttimet ja muut kuin mainitut käytöt
– 120 kuukautta SEVESO-kohteet
Mitkä ovat sallitut raja-arvot tällä hetkellä?
PFOS ja sen suolojen yhteenlaskettu pitoisuus: 10 ppb
C9-C14-PFCA ja sen suolojen yhteenlaskettu pitoisuus: 25 ppb ja
C9-C14-PFCA:n kanssa samankaltaiset yhdisteet: 260 ppb
PFHxA:n ja sen suolojen yhteenlaskettu pitoisuus 25 ppb tai
PFHxA:n kanssa samankaltaisten aineiden yhteenlaskettu pitoisuus 1000 ppb 10.4.2026 lähtien.
Saako raja-arvot ylittäviä vaahtoja käyttää tällä hetkellä?
Raja-arvot ylittäviä C8-hiiliketjuihin perustuvia vaahtonesteitä saa käyttää heinäkuuhun 2025 asti ainoastaan B-luokan paloissa olettaen, että kaikki sammutusvesi pystytään keräämään 100% talteen.
C6-hiiliketjuihin perustuvia vaahtoja saa vielä toistaiseksi saattaa markkinoille ja käyttää, kunnes siirtymäajat ilmoitetaan (edellyttäen kuitenkin, että ne ovat raja-arvojen puitteissa).
Voiko vaahdon kauppanimestä päätellä sen vaatimustenmukaisuuden?
Miten valitsen uuden vaahtonesteen vanhan tilalle?
Vaahtonesteen valinnassa tulee kiinnittää huomiota useisiin eri osa-alueisiin. Valinnassa on mm. huomioitava tekniset lähtökohdat, tehtävä riskikartoitus sekä arvioitava vaahtotarve. Sekä vaahdon että vaahtolaitteen laadulla on merkitystä siihen, että uusi vaahto toimii hyvin ja saadaan hyvä vaahto aikaiseksi. Lue lisää täältä.
Onko fluorivapaissa vaahdoissa mitään lisähaasteita tai eroa sammutustehossa verrattuna fluorillisiin vaahtoihin?
Merkittävin ero kalvovaahtojen ja fluorivapaiden vaahtojen välillä liittyy kalvon muodostumiseen ja vaahtokuplien öljyn hylkimiseen. Fluoripitoiset surfaktantit hylkivät lähes kaikkia kemikaaleja, mikä parantaa niiden tasaista suorituskykyä ja stabiliteettia. Näiden hylkimisominaisuuksien puute fluorivapaissa vaahdoissa johtaa voimakkaampaan vuorovaikutukseen polttoaineen ja vaahdon välillä, mikä taas voi johtaa kuplien rikkoontumiseen, vaahdon vakauden heikkenemiseen ja vaahtopatjan palamiseen.
Koska fluorivapaat vaahdot eivät muodosta vesimäistä kalvoa, hyvälaatuisen vaahtopatjan muodostuminen ja ylläpito sammutuksen aikana on vieläkin tärkeämpää hyvän sammutustehon kannalta. Lisäksi fluorivapaissa vaahdoissa korostuu oikeanlaisen vaahdotustekniikan hallinta, sillä vaahto tulisi saada laskeutumaan mahdollisimman pehmeästi palavan aineen pinnalle.
Fluorivapaat vaahdot näyttävät myös osoittavan selektiivisyyttä sammutustehossaan. Tehokkuus yhden polttoaineen kohdalla ei välttämättä koske muita, samankaltaisiakaan, polttoaineita. Fluorivapaisiin vaahtoihin siirtyminen voi siis edellyttää lisäksi muutoksia laitteistossa, sekä useamman eri vaahtonesteen käyttämistä samassa kohteessa. Oikein käytettyinä fluorivapaat vaahdot sammuttavat palot aivan yhtä tehokkaasti kuin fluorillisetkin.
Me olemme apunasi vaahtonesteen vaihtoprosessissa.
Mitä vaahtonesteen vaihdossa on huomioitava?
Vaahtonesteen vaihto fluorillisesta fluorivapaaseen vaatii paljon muutakin kuin pelkän nesteen vaihdon.
Kun sopiva neste on valittu, sammutusjärjestelmän kaikki vanhan vaahtonesteen kanssa kosketuksissa olleet osat on vaihdettava tai puhdistettava perusteellisesti ennen uuden nesteen täyttöä. Muuten fluorivapaa vaahtoneste voi saastua PFAS-yhdisteiden jäämillä ajan mittaan, eikä enää ole lainsäädännön rajoissa. Lue lisää täältä.
Kuinka puhdas (sammutusjärjestelmä) on puhdas?
Ei ole täysin selvää, millainen puhdistus riittää, sillä jokainen laitteisto on erilainen. Tärkeintä on puhdistaa laitteisto niin huolellisesti, että voidaan olla varmoja siitä, että uusi vaahtoneste pysyy lainsäädännön rajoissa koko sen käyttöikänsä ajan. Jos tämä ei ole mahdollista, laitteisto tulee uusia.
Suomessakin on jo nyt esimerkkejä tapauksista, joissa riittämättömästi puhdistettu sammutusjärjestelmä on ajan saatossa saastuttanut fluorivapaan vaahdon POP-tai REACH-asetuksen raja-arvojen yli. Uudesta fluorivapaasta vaahdosta on siis tullut säädöstenvastaista tai jopa POP-jätettä.
Yhteistyökumppanimme ProDeconin kautta meillä on ratkaisu sammutusjärjestelmän laitteiston perusteelliseen puhdistamiseen niin, että puhdas on todellakin puhdas – myös tulevaisuudessa. Lue lisää täältä!
Tarvitseeko minun tietää kaikki tällä hetkellä olevasta vaahtonesteestä ja sammutusjärjestelmästä?
Mitä enemmän tiedät nykyisestä sammutusjärjestelmästäsi ja käytössä olevasta vaahtonesteestä, sitä paremmin vältytään virheiltä ja riskeiltä. Ennen riitti, että sekoitit vaahdon veteen, ja palo sammui. Nykyään vaahtonesteen valinnassa on huomioitava useita eri kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi laitteiston tekniset vaatimukset, vaahtotarve, jne.
Me olemme apunasi valintaprosessissa ja päätöksenteossa. Ota meihin rohkeasti yhteyttä ja kysy lisätietoja!
Paloluokat ja sammuttimien teholuokat
Paloluokat
A-palot – Kiinteiden, tavallisesti orgaanisten, hehkuen palavien aineiden palot (esim. puu, paperi, hiili)
Max. teholuokka 55A
Luokan A sammutustestiä varten erityiselle testialustalle kootaan puutapuli, jonka leveys ja korkeus on n. 0,5 metriä. Tapulin pituus (desimetreissä) ja rivien määrä pituussuunnassa määrittävät sammuttimen teholuokan.
Esimerkiksi teholuokan 34A sammuttimen pitää sammuttaa 3,4 metriä puutapulia.
B-palot – Nestemäisten ja nesteytyvien aineiden palot (esim. alkoholi, bensiini, muovi)
Max. teholuokka 233B
Paloluokan B sammutustestiä varten sylinterimäinen teräsallas täytetään vesi-heptaaniseoksella, jonka suhde on 1/3 vettä, 2/3 heptaania. Altaan koko riippuu nesteen tilavuudesta. Litramäärä, jonka sammutin sammuttaa, merkitään kirjaimen eteen numerona.
Esimerkiksi teholuokan 144B sammuttimen pitää sammuttaa 144 litraa palavaa nestettä.
C-palot – Kaasupalot (esim. nestekaasu)
Paloluokalle C ei ole määritetty minimivaatimuksia, eikä sitä testata erikseen. Sammuttimen valmistaja ilmoittaa soveltuvuuden kaasupaloihin. C-luokan paloihin soveltuvat kuitenkin ainoastaan jauhesammuttimet, jotka ovat läpäisseet luokan B ja/tai A sammutustestin.
D-palot – Metallipalot (esim. alumiini, magnesium)
D-paloluokka ei kuulu standardin EN 3-7 vaatimuksiin, eikä sille näin ollen ole määritetty sammutustestiä. Vain jauhesammuttimille.
F-palot – Elintarvikerasvapalot (esim. ruokaöljy)
Max. teholuokka 75F
F-luokiteltu sammutin soveltuu elintarvikerasvojen, kuten ruokaöljyn, sammuttamiseen. F-luokan sammuttimella tulee olla myös A- ja/tai B-luokitus. Kirjaintunnuksen perässä oleva numero kertoo, kuinka monta litraa palavaa elintarvikerasvaa sammutin sammuttaa. Esim. 25F -tehoinen sammuttimen pitää sammuttaa 25 litraa.
Yleisimmät sammutintyypit ja niiden paloluokat
PALOLUOKKA | MERKINTÄ | SAMMUTINTYYPPI | |||
|
Jauhe | CO2 | Vesi | Vaahto | |
Kiinteät aineet |
|
✅ | ❌ | ✅ | ✅ |
Nesteet/nesteytyvät aineet |
|
✅ | ✅ | ❌ | ✅ |
Kaasu |
|
✅ | ✅ | ❌ | ❌ |
Metalli |
|
✅ | ❌ | ❌ | ❌ |
Elintarvikerasvat |
|
❌ | ❌ | ❌ | ✅ |
JAUHE
Sammutusjauhe koostuu kemiallisten aineiden seoksista, joihin on yhdistetty natrium- ja kaliumkarbonaattia, monoammoniumfosfaattia (MAP) ja erilaisia lisäaineita. Jauheet voidaan jakaa kahteen pääluokkaan:
• Monikäyttöinen – monitoimijauhe sopii ABC-paloluokkien sammuttamiseen
• Divalentti – natrium- tai kaliumkarbonaattipohjainen jauhe, joka on tarkoitettu BC-paloluokkien tai tiettyjen paloluokkien (paloluokka D) sammuttamiseen.
Vesihöyryksi muuttuvan sammutusjauheen vaikutukset:
• Tukahdutus
• Jäähdytys
• Palamattomien osien suojaus ja palonkestävyyden parantaminen
VAAHTO
Sammutusvaahto on vesipohjainen sammute, johon on lisätty vaahtoavia lisäaineita. Se on tarkoitettu pääasiassa A- ja B-luokan palojen sammuttamiseen, tai tiettyjen erityisten lisäaineiden kanssa F-luokan palojen sammuttamiseen. Vaahdon vaikutukset:
• Tukahdutus (tukahduttaa hapen palavasta materiaalista)
• Jäähdytys (laskee lämpötilaa syttymispisteen alle)
Vaahtosammutin on erittäin monipuolinen, ja se sopii yleensä myös jännitteisten palojen sammuttamiseen (varmista tämä aina sammutinkohtaisesti). Hyvä näkyvyys, helppo siivous sekä hyvin alhainen sammutteen sisään hengittämisen riski ovat vaahtosammuttimen pääetuja. Jokaisella sammuttimella on oma lisäaineseoksensa, johon sen suorituskyky ja sammutusluokka perustuvat. Siksi huollon aikana on tärkeää tarkistaa oikea sammute, jotta se noudattaa sammuttimen teknisiä suorituskykyominaisuuksia.
VESI
Vesi on ympäristöystävällinen sammute, joka soveltuu A-palojen sammuttamiseen. Voidaan käyttää myös jännitteisten palojen sammuttamiseen edellyttäen, että sammutin on läpäissyt standardin EN 3/7 vaatiman dielektrisen testin. Vesisumun vaikutukset:
• Eristys (eristää hapen palavasta materiaalista)
• Jäähdytys (laskee lämpötilan syttymispisteen alle)
HIILIDIOKSIDI CO2
CO2 on inertti, dielektrinen kaasu. Hiilidioksidi on tehokas sammute jännitteisten palojen sammuttamiseen, ja sitä suositellaankin asennettavaksi sähköpaneelien läheisyyteen. Pienissä tiloissa tulee huomioida voimakas hapen syrjäytyminen. Hiilidioksidin vaikutukset:
• Tukahdutus (syrjäyttää hapen)
• Jäähdytys (purkautuu n. -75 °C :ssa)
Suihkun hyötyetäisyys on noin 2/3 metriä.